dimarts, 13 d’abril del 2010
Comarques oblidades
L’any 1890, 25 anys abans de fundar la Cooperativa del Cadí, un jove Josep Zulueta arribava al Pirineu amb la intenció de guanyar l’escó a Corts que corresponia al partit judicial de la Seu d’Urgell. Home de singular intel•ligència i d’una profunda capacitat d’anàlisi, en Zulueta va trobar-se amb unes comarques totalment endarrerides i oblidades per tothom que maldaven per sortir de la seva misèria malgrat que això no semblava importar gaire a ningú. Aquesta publicació recull nou articles que Zulueta va publicar a La Vanguardia.
Anys de publicació: 2010
Autor: Carles Gascón
És historiador i està especialitzat en l'època medieval, tot i que també toca altres períodes de la història pirinenca. Ha publicat Càtars al Pirineu català (2003)i, junt amb la Teresa Font Juanati, Els retaules gòtics de la vall de la Vansa i Tuixén (2006), així com nombrosos articles en publicacions catalanes i estrangeres. Després de dotze anys treballant a l'empresa que va fundar precisament en Josep Zulueta, actualment exerceix de tècnic de patrimoni al Consell Comarcal de l'Alt Urgell.
La trementinaire de les nenes rosses
La història del conte és una ficció basada en personatges i vivències reals. Desenes de dones de la vall de la Vansa i Tuixent van “anar pel món” a vendre herbes remeieres, olis, pegues i trementina des de principis del segle XIX fins l’any 1982, quan Sofia Montaner, d’Ossera, feia l’últim viatge. Amb el seu treball, les trementinaires van aconseguir tirar endavant les cases més humils de la vall en temps de privacions de tota mena.
Autor: Isidre Domenjó / Il•lustradora: Carmen Invernón
Any de publicació: 2010
Contrapunts des de l'Alt Urgell
El llibre és un recull d'articles publicats per Joan Aixàs a la revista VIURE ALS PIRINEUS des del desembre de 2007 fins al març de 2010.
És un total de trenta textos en què l'autor, de formació i professió científica, exposa la seva naturalesa més humanista: reflexions, opinions, records, propostes, homenatges,... Són escrits en què queden reflectits el respecte i l'estimació d'una banda, pel país i la seva gent, de l'altra, per la nostra llengua i, sobretot, per les paraules i expressions autòctones les quals, i n'està convençut, caldria preservar.
L'autor: És metge especialista en cirurgia general i digestiva, diplomat en ECO Dopper, màster en Bioètica i Dret, i diplomat en Gestió. Viu i exerceix a la Seu des de la tardor de 1985. La seva formació científica combinada amb un esperit profundament humanista, es reflecteix també en els seus textos i sempre s'ha mostrat interessat pel territori, la seva gent i la seva llengua. A les darreries dels anys 80 i inicis dels 90, va participar a la revista PIRINEU ACTUAL i actualment, col·labora amb la publicació VIURE ALS PIRINEUS.
Any de publicació: 2010
Subscriure's a:
Missatges (Atom)